Waarom adverteren duurder is in november en december
SEA

Waarom adverteren duurder is in november en december

Misschien is het je opgevallen dat je advertentiekosten in de maand november hoger uitvielen dan normaal, en dat deze trend zich in december zal voortzetten. Maar wat is hiervan precies de oorzaak? Het is eigenlijk vrij simpel: talloze bedrijven kiezen ervoor om tijdens deze feestmaanden te adverteren op zowel Google als sociale media. Hoe meer concurrentie er is, hoe hoger de advertentiekosten zullen zijn. We zullen je hierover meer vertellen in deze blog.

Waarom stijgen deze kosten?

November en december staan bekend als de feestmaanden, maar ze zijn ook vaak de drukste periode voor veel bedrijven. Het begint allemaal met Black Friday in november, gevolgd door de komst van Sinterklaas en de viering van Kerstmis met cadeautjes onder de kerstboom. Dit betekent dat veel bedrijven ervoor kiezen om te adverteren op Google en sociale media. Tijdens deze feestdagen zullen de kosten per klik (de prijs die bedrijven betalen voor elke klik op hun advertentie) ook hoger liggen dan gebruikelijk. Maar wat zijn de voornaamste redenen voor deze stijging?

Seizoensgebondenheid: De maanden november en december kunnen een piekperiode vormen voor adverteren. Bedrijven zijn vaak bereid meer te investeren om op te vallen in deze drukke tijd.

Concurrentie: Hoe meer adverteerders strijden om dezelfde doelgroep of zoekwoorden, des te hoger de prijs per klik zal zijn. In populaire seizoenen, zoals de feestmaanden, neemt de concurrentie toe, wat leidt tot hogere klikprijzen.

Budgetten: Als bedrijven ervoor kiezen om hun advertentiebudgetten te verhogen, betekent dit dat ze meer middelen beschikbaar stellen om te strijden voor de toppositie op Google. Een van de redenen voor het verhogen van het advertentiebudget is de sterke concurrentie als gevolg van seizoensgebondenheid.

Even samengevat

November en december vormen een hoogseizoen voor adverteren, waarin veel bedrijven adverteren op Google en sociale media en bereid zijn hiervoor meer te betalen. Dit alles om te strijden voor de felbegeerde eerste positie. Deze factoren leiden tot een stijging van de kosten per klik en daarmee van de advertentiekosten. Het is dan ook normaal om in de laatste twee maanden van het jaar hogere advertentiekosten te zien. Het is belangrijk te weten dat deze verhoogde klikprijzen van tijdelijke aard zijn en na deze periode weer zullen dalen.

Benieuwd wat adverteren op Google en social media jou kan opleveren? Neem dan contact met ons op!

Meer over SEA

Google weert Google ADS voor loodgieters

SEA SEO

Google weert Google ADS voor loodgieters

Google verbiedt loodgieteradvertenties in Nederland, leidend tot focus op SEO en positieve recensies voor online zichtbaarheid.

Jens Koreman
Teamlead - SEO