Social Media Ads of organisch social? Waarom betalen soms écht loont
Social media Social Ads

Social Media Ads of organisch social? Waarom betalen soms écht loont

In de drukke wereld van social media wordt het steeds lastiger om organisch op te vallen. Met slechts 2 tot 5 procent van je volgers die je organische posts daadwerkelijk te zien krijgen, is het bereik beperkt. Toch investeren veel bedrijven tijd en energie in het opbouwen van een organische aanwezigheid. Tegelijkertijd groeit de populariteit van betaalde social advertising explosief – volgens recente onderzoeken zal de uitgave aan social advertising in 2025 naar verwachting meer dan 80 miljard dollar bedragen in de VS alleen al.

Maar wat is nu eigenlijk de beste strategie voor jouw bedrijf? Is het verstandig om te investeren in betaalde social media, of kun je beter focussen op een organische strategie? In deze blog vergelijken we beide benaderingen, leggen we de verschillen en overeenkomsten uit, en laten we zien waarom een combinatie van beide vaak de beste resultaat oplevert.

Organisch vs. betaald: de belangrijkste verschillen

Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen organische en betaalde social media:

1. Bereik en zichtbaarheid

Organisch: Bij organische posts ben je afhankelijk van de algoritmes van social platforms, die bepalen wie je content te zien krijgt. Met organische posts ben je overgeleverd aan het algoritme, en soms bereikt je content mensen die niet eens geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Betaald: Met social advertising koop je letterlijk zichtbaarheid. Je bepaalt precies wie je advertenties ziet op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag. Je kunt eigenlijk gewoon een veel groter bereik kopen ten opzichte van een organische post, wat dus maar 2 tot 5 procent van je volgers ziet.

2. Targeting mogelijkheden

Organisch: Met organische social posts zijn er geen targeting-opties. Iedereen die door zijn tijdlijn scrolt, kan toevallig op je post stuiten.

Betaald: Een van de grote voordelen van social advertising is de mogelijkheid om zeer specifiek te targeten. Stel je hebt een winkel op een bepaalde locatie in een bepaalde stad. Dan kun je dus heel goed zeggen bij social advertising: ik wil mensen bereiken in deze regio. Maar ook binnen een bepaalde leeftijd, bepaalde doelgroepen kan je daaraan toevoegen.

3. Kosten en ROI

Organisch: Organische social media is gratis, terwijl betaalde social media een budget vereist voor advertentiecampagnes. De kosten voor het maken van de content blijven echter bestaan bij beide methoden.

Betaald: Bij betaalde social media kun je zeer nauwkeurig bijhouden wat je Return On Ad Spend (ROAS) of zelfs Profit On Ad Spend (POAS) is. Het doel is uiteindelijk altijd dat je winstgevend bent met adverteren. Je wil er het liefst een euro instoppen en minimaal twee euro voor terugkrijgen.

4. Doelstellingen en tijdspad

Organisch: Organische social media blinkt uit in het opbouwen van langetermijnrelaties en merkloyaliteit, terwijl betaalde promotie op social media snelle resultaten en precieze targeting-mogelijkheden biedt.

Betaald: Social advertising is ideaal voor tijdgevoelige acties en het snel bereiken van specifieke doelgroepen. Je kunt verschillende doelen instellen. We kunnen bijvoorbeeld een bekendheidscampagne opzetten. Maar we kunnen ook een verkeerscampagne opzetten als jij meer traffic wil naar je website. En we kunnen ook een conversiecampagne opzetten, die er eigenlijk voor zorgt dat er dus meer aankopen worden gegenereerd.

De verschillende doelen van social advertising

Het doel van je social advertising campagne kan sterk verschillen en is afhankelijk van wat je als bedrijf wilt bereiken. Bij Reward werken ze met verschillende soorten campagnes:

  1. Bekendheidscampagnes: Deze zijn vergelijkbaar met een billboard langs de weg, maar dan online. Je toont een foto of video, waarbij het doel is dat mensen je merk of product leren kennen.
  2. Verkeerscampagnes: Als je meer bezoekers naar je website wilt trekken, is een verkeerscampagne de juiste keuze.
  3. Conversiecampagnes: Deze campagnes zijn gericht op het genereren van aankopen of leads via je website.

We hebben nu bijvoorbeeld een klant. Daar werken we met een see, think en do fase. En dan laten we eerst eigenlijk gewoon echt de merkbekendheid zien online. En vervolgens willen we eigenlijk dat die mensen iets gaan kopen. Daaronder hebben we weer een campagne lopen waarbij mensen dus wel hebben geklikt op de website maar niks hebben gekocht. En die krijgen opnieuw weer een product te zien.

Waarom een hybride strategie vaak het beste werkt

Betaalde social media kan de gaten opvullen wanneer organisch bereik beperkt is, waardoor je content je doelgroep blijft bereiken, zelfs als social media-algoritmes veranderen. Het gaat niet om het kiezen van de ene aanpak boven de andere, maar om het vinden van de juiste balans om je marketingdoelen te bereiken.

Beide benaderingen hebben hun plek. Organische content is een ruimte voor community en het opbouwen van authentieke relaties met doelgroepen. Advertenties en betaalde social media zijn bedoeld om bewustzijn te vergroten of verkopen te verhogen. Organische content richt zich op langetermijnduurzaamheid en vertrouwensopbouw in plaats van kortetermijnwinsten.

Eigenlijk bekijk je per klant wat de wens is. En soms misschien zelfs ook binnen één klant heb je verschillende soorten campagnes draaien. Een campagne die wel meer op bereik zit. Maar daaronder weer een campagne die wel op de conversie aanstuurt. Alleen je wil eerst een product aan mensen laten zien. Voordat je uiteindelijk ook echt een conversie kan krijgen.

De kracht van een gecombineerde aanpak

De vraag is niet óf je moet kiezen voor organische of betaalde social media, maar hoe je beide strategieën kunt combineren voor het beste resultaat. Organische content helpt bij het opbouwen van een authentieke merkidentiteit en langdurige relaties met je publiek, terwijl betaalde advertenties zorgen voor een groter bereik en snellere resultaten.

Bij Reward helpen we dagelijks ondernemers met het opzetten van effectieve social media strategieën die écht resultaat opleveren. We kijken naar jouw specifieke doelgroep, product en doelstellingen om een aanpak op maat te creëren. Zo zetten we samen met jou de perfecte Limoncello – eh, we bedoelen natuurlijk de perfecte social media strategie – neer!

Benieuwd wat social advertising voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We denken graag met je mee over hoe je met een combinatie van organische en betaalde social media jouw doelgroep effectief kunt bereiken en je bedrijfsdoelstellingen kunt realiseren.

Adverteren op Social Media

Social media

Adverteren op Social Media

Ontdek de voordelen van adverteren op social media: gericht bereik, meetbaarheid, lage kosten en retargeting. Boost jouw bedrijf met onze diensten!

Laura van Heeswijk
Ads-specialist
TikTok: Razend populair platform met veel kansen

Social media

TikTok: Razend populair platform met veel kansen

Net zoals op Meta, Pinterest en Linkedin kun je ook adverteren op TikTok. Om te adverteren is het belangrijk dat je informatieve, educatieve of grappige content post.
Lees er alles over in onze blog!

Laura van Heeswijk
Ads-specialist
Het verschil tussen Social Media platformen

Social media

Het verschil tussen Social Media platformen

Ontdek welk Social Media platform het beste bij jouw bedrijf past door de verschillen te begrijpen.

Sam van Goozen
SEO-specialist
De social trend van het moment: Brazilian Marketing

Social media

De social trend van het moment: Brazilian Marketing

Wij nemen je mee in de wereld van de allernieuwste trend op social media: Brazilian Marketing!

Sam van Goozen
SEO-specialist
Het nieuwe tijdperk van Meta Advertenties: Wat je moet weten over de nieuwe updates

Social media

Het nieuwe tijdperk van Meta Advertenties: Wat je moet weten over de nieuwe updates

De wereld van Meta advertenties staat op het punt om drastisch te veranderen. Er zijn nieuwe optimalisaties en innovaties die jouw advertentiecampagnes effectiever en efficiënter maken. Om het allemaal overzichtelijk te houden, hebben wij de grootste veranderingen voor jullie op een rijtje gezet!

Sam van Goozen
SEO-specialist