Linkbuilding voor Dummies
SEO

Linkbuilding voor Dummies

Linkbuilding, wat is dat en hoe kan het mij helpen?

Een goede vraag, je zult het ongetwijfeld wel eens hebben gegoogeld waarna je werd gebombardeerd met informatie en gekke termen zoals backlink structuur, ankerteksten en off-page optimalisatie. Geen zorgen, wij gaan ervoor zorgen dat je na het lezen van dit blog begrijpt wat linkbuilding is en hoe het jou kan helpen je posities in Google te verbeteren.

NOU, LEG MAAR UIT!

Linkbuilding, als we dit letterlijk nemen is het niets meer dan het bouwen van (back)links. Maar wat zijn deze backlinks en wat moet ik ermee? Een backlink is eigenlijk niets meer dan een aanbeveling. De ene website die de ander aanbeveelt. Klinkt simpel toch? Hoe meer aanbevelingen je verzamelt, hoe belangrijker jij bent in de ogen van Google. Door het verzamelen van deze aanbevelingen bouw je autoriteit op, dit noemen we domein autoriteit. Hier komen we later nog op terug. Begin maar met rondbellen om te vragen of jouw concurrenten een aanbeveling willen plaatsen op hun website. Of kan dit toch makkelijker? Zeker! Lees even verder om eerst meer te weten te komen over backlinks.

DE WAARDE VAN EEN AANBEVELING (BACKLINK)

Backlinks zijn er in vele soorten, maten en waardes. Je kunt je voorstellen dat, als jij stofzuigers verkoopt, een aanbeveling van CoolBlue meer waard is dan een aanbeveling van de lokale bakker. Dit noemen we relevantie, hoe relevanter (geloofwaardiger) de aanbeveling, hoe meer de backlink waard is. Hoe gek het ook klinkt, Google wordt steeds menselijker. Het wordt dus steeds belangrijker om dicht bij onszelf te blijven en logisch na te blijven denken, ook als het gaat om linkbuilding. Wanneer je een lokale bakker een link laat plaatsen naar jouw webshop waar je stofzuigers verkoopt, kun je Google in de war brengen. Het is voor de zoekmachines lastig een link te leggen tussen broden en stofzuigers.. niet alleen voor Google, maar voor jou ook, toch? Logisch blijven nadenken dus!

Hoe verzamel ik backlinks?

Hier begint de uitdaging. Pak de telefoon en begin ieder bedrijf dat ook maar iets met stofzuigers te maken heeft te bellen en vraag om een linkje van hun website. Dag in dag uit aan de telefoon hangen en dan in 99% van de gevallen een nee krijgen. Waarom? Zou jij een concurrent aanbevelen, nee toch? Precies! Het is een stuk efficiënter om eens bij onze specialist aan tafel te gaan zitten. Die heeft alle relevante bedrijven al gesproken die wel een link willen plaatsen! Dit noemen we een linkbuilding netwerk. In de loop der jaren breidde zo’n netwerk zich steeds verder uit en wordt deze steeds waardevoller. Waar jij 3 dagen aan het bellen bent voor slechts één backlink, hebben wij er al tientallen geplaatst.

WAT IS ER BELANGRIJK BIJ HET OPZETTEN VAN EEN LINKBUILDING PROFIEL?

Er zijn diverse zaken belangrijk. Zoals eerder genoemd speelt relevantie een grote rol. Hiernaast is de diversiteit aan soorten links erg belangrijk. Schrijf je een stukje tekst op een andere website dat linkt naar jouw website, of plaats je alleen een woord dat verwijst naar de gewenste pagina. Wanneer er een link voortkomt uit een blog die je extern plaatst over jouw bedrijf, geeft deze meer autoriteit dan alleen een simpele vermelding. Hier moet een goede balans in worden gevonden.

Dan komt hier ook nog continuïteit en een juiste verdeling bij kijken. 100 links plaatsen in een dag is onnatuurlijk. Dit kan ‘spammy’ overkomen in de ogen van Google. Hierdoor verlies je posities in plaats van dat je deze wint. Ook hier is logisch nadenken, een goede planning, continu aandacht en monitoren van groot belang. Hiernaast dien je natuurlijk ook rekening te houden met de basisprincipes van SEO.

DOMEIN AUTORITEIT

Bijna vergeten, ik had beloofd hier nog even op terug te komen. Eigenlijk verklapt het woord het al een beetje, de autoriteit van jouw domein (website). Jij verkoopt stofzuigers op www.stofzuigerskopen.nl, dan is dit jouw domein. Hoe meer aanbevelingen jij krijgt van andere websites die relevant zijn aan stofzuigers verkopen, hoe hoger jouw domein autoriteit wordt.

Er is een zeer duidelijk verband tussen het aantal backlinks, domein autoriteit en organische bezoekers van een website. Dit is duidelijk te zien in de afbeelding waar je links de autoriteit score ziet, ernaast het aantal organische bezoekers en rechts de backlinks die daar tegenover staan. Je kunt deze data uitlezen dor gebruik te maken van verschillende tools, de onderstaande data is afkomstig uit SemRush.

LEUK DIE DOMEIN AUTORITEIT, MAAR WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK?

Wanneer jij in de basis een hoge domein autoriteit hebt op jouw website, omdat je veel te vertellen hebt, je een gezond backlink profiel hebt of je website al flink wat jaren oud is, dan krijg je ‘voorrang’ van Google. Google zal jouw website eerder naar voren schuiven in de zoekresultaten dan een website die geen autoriteit heeft. Een goed backlinkprofiel is de belangrijkste factor in het bepalen van domein autoriteit en daarom onmisbaar als je zichtbaar wilt zijn in Google.

WAT NU, LINKJES KOPEN EN KLAAR IS KEES?

Helaas, ik had je graag verteld dat het zo makkelijk was. Anderzijds fascineert deze uitdaging ons elke dag weer opnieuw. We hebben je al veel verteld over de waarde van backlinks, de verschillende soorten en waardes hiervan. Een goed backlinkprofiel is enorm belangrijk en onmisbaar als je zichtbaar wilt zijn met jouw website. Echter hangt linkbuilding nauw samen met de juiste content. Door middel van goede teksten te combineren met een uitgedacht backlinkprofiel, vallen wij de top 10 van Google aan. Ons netwerk is eindeloos en wij kunnen hierdoor iedere klant in welke branche dan ook passend bedienen. Een goede strategie die naadloos aansluit op jouw wensen is niet weg te denken uit het succesverhaal wat wij samen met jou voor ogen hebben.

KOPJE KOFFIE DAN MAAR?

Wat ons bijzonder maakt? Communicatie, betrokkenheid, transparantie, maatwerk en bovenal een helpende hand zodat ook jij begrijpt wat er reilt en zeilt omtrent jouw website. We nemen je stap voor stap mee in het proces, hebben onderling als hecht team én met jou als klant veel contact om er samen voor te zorgen dat het onderste uit de kan naar boven komt. Kan Linkbuilding daarbij helpen? Ja! Dat hebben wij al meermaals bewezen, de koffie staat klaar!

p.s.

Voordat je aan de gang gaat met Linkbuilding raden wij je aan even onze SEO checklist door te nemen.

Meer over SEO

Google weert Google ADS voor loodgieters

SEA SEO

Google weert Google ADS voor loodgieters

Google verbiedt loodgieteradvertenties in Nederland, leidend tot focus op SEO en positieve recensies voor online zichtbaarheid.

Jens Koreman
Teamlead - SEO
De belangrijkste Google ranking factoren in 2024

SEO

De belangrijkste Google ranking factoren in 2024

Het recente SEMRush-rapport over rankingfactoren biedt inzichten die we graag willen delen.

Jens Koreman
Teamlead - SEO