We krijgen vaak vragen over de meetbare resultaten van Google Ads. Hoeveel kliks moet je eigenlijk verwachten? Wat is een goede conversieratio? En misschien wel de meest prangende vraag: wanneer zie je nu eigenlijk resultaat? In dit blog delen we onze ervaringen met het meten van SEA-succes en geven we een realistisch beeld van de tijdlijn.
Wat betekent ‘succes’ bij SEA-campagnes?
Voordat we kunnen bepalen of je SEA-campagne succesvol is, moeten we eerst bepalen wat succes voor jouw bedrijf betekent. Uit onze ervaring weten we dat verschillende bedrijven ook verschillende doelen nastreven.
Voor sommige van onze klanten draait het vooral om merkbekendheid. Ze willen goed zichtbaar zijn wanneer mensen zoeken naar producten of diensten in hun categorie. Door middel van SEA kunnen we ervoor zorgen dat ze “altijd bovenaan staan” in Google. Hierdoor worden ze vaker gezien en blijft het merk beter hangen bij potentiële klanten.
Andere klanten zijn vooral gericht op directe verkopen of leads. Voor een webshop telt uiteindelijk het aantal verkopen dat via Google Ads binnenkomt, terwijl een leadgen klant misschien meer waarde hecht aan het aantal ingevulde contactformulieren.
De juiste KPI’s voor jouw bedrijf
Bij Reward bepalen we samen met onze klanten welke Key Performance Indicators (KPI’s) voor hen relevant zijn. Voorbeelden van veel gebruikte KPI’s zijn:
- Aantal impressies (hoe vaak je advertentie wordt getoond)
- Aantal kliks naar je website
- Click-Through Rate (CTR): het percentage mensen dat klikt op je advertentie
- Conversieratio: het percentage bezoekers dat een gewenste actie onderneemt
- Cost Per Conversion (CPC): wat je betaalt voor elke conversie
- Return On Ad Spend (ROAS): de opbrengst ten opzichte van je advertentie-uitgaven
Voor een kledingwebshop sturen we bijvoorbeeld vaak op ROAS, terwijl we voor een B2B klant wellicht meer focussen op de kosten per lead formulier.
Van klik naar conversie
Hoe je iemand die klikt op je advertentie omzet tot iemand die daadwerkelijk een aankoop doet of een contactformulier invult, is belangrijk om te begrijpen.
Binnen SEA beschouwen we verschillende acties als conversies, afhankelijk van het bedrijfsdoel. Een conversie is eigenlijk het gewenste resultaat van een advertentie. Dat kan verschillen per bedrijf, zoals eerder aangegeven.
De invloed van landingspagina’s
Een vaak onderschat aspect bij SEA is de landingspagina waar bezoekers terechtkomen na het klikken op je advertentie. We weten dat zelfs de beste zoekwoord strategie en advertentieteksten niet effectief zijn als de landingspagina niet aansluit bij de verwachtingen van de bezoeker.
Het is belangrijk dat de content van je advertentie goed aansluit bij het zoekwoord waar iemand op gezocht heeft. Dit geldt ook voor de landingspagina waar iemand op terechtkomt.
We zien regelmatig dat bezoekers “binnen enkele seconden afhaken” als de landingspagina niet voldoet aan hun verwachtingen. Een goede afstemming tussen zoekwoorden, advertentieteksten en landingspagina’s is dus zeker belangrijk voor een hoge conversieratio.
Wanneer zie je resultaten met Google Ads?
Maar hoe snel kun je resultaten verwachten met SEA?
Dat antwoord hangt af van verschillende factoren, maar we kunnen wel enkele algemene richtlijnen geven.
Wanneer we een nieuwe Google Ads-campagne opzetten, doorloopt deze eerst een leerfase. Als we echt net beginnen met een campagne opzetten, hebben we een zogenaamde leerfase waar Google doorheen moet. Gedurende ongeveer een tot twee weken gaat Google eigenlijk op onderzoek uit wie de doelgroep is.
Tijdens deze leerfase test Google verschillende doelgroepen en verzamelt het data om te begrijpen welke gebruikers het meest waardevol zijn voor jouw specifieke campagne. De resultaten in deze fase zijn daarom vaak nog niet representatief voor wat je op langere termijn mag verwachten.
Realistische tijdlijn voor verschillende resultaten
Op basis van onze ervaring met veel verschillende campagnes kunnen we de volgende tijdlijn schetsen:
Week 1-2: De leerfase waarin Google data verzamelt. Je ziet al wel kliks en mogelijk enkele conversies, maar dit is nog niet representatief.
Week 3-4: De eerste optimalisaties beginnen effect te hebben. Google heeft nu voldoende data verzameld om gerichter te targeten op potentiële klanten.
Maand 2: De campagne begint echt goed te presteren. Je zou nu een stabiel patroon van conversies moeten gaan zien als je strategie en targeting juist zijn ingesteld.
Vanaf maand 3: Verdere verfijning en optimalisatie leiden tot steeds betere resultaten en een verbeterde ROI.
Invloed van product en concurrentie
De snelheid waarmee je resultaten ziet, wordt ook sterk beïnvloed door je product of dienst. Als het bijvoorbeeld om een kledingwinkel gaat, dan gaan mensen al sneller over tot een aankoop dan wanneer iemand een zonnepaneel aanbiedt.
Producten met een korte beslissingscyclus (zoals kleding) leveren dus doorgaans sneller conversies op dan producten of diensten waarbij klanten een langer beslissingsproces doorlopen (zoals zonnepanelen of zakelijke dienstverlening).
Ook de concurrentie in je markt speelt een rol. Bij minder concurrentie kun je vaak sneller goede posities verwerven tegen lagere CPC’s, wat leidt tot een snellere ROI.
Zo meet je de effectiviteit van je SEA-campagne
Het meten van de effectiviteit van je campagnes is essentieel om te weten of je investering loont. De belangrijkste metrics die we bij Reward in de gaten houden, zijn Return on Ad Spend, conversiereatio en A/B-testing.
Return On Ad Spend (ROAS)
De ROAS is voor veel van onze klanten de belangrijkste indicator. Deze metric vertelt je hoeveel euro je terugverdient voor elke euro die je uitgeeft aan advertenties. De ideale ROAS verschilt per sector en businessmodel, maar is altijd gekoppeld aan je winstmarges.
Wij kijken altijd samen met de klant, afhankelijk van hun product of dienst. Wat wil je investeren? En wat levert het je op als je een verkoop doet of een lead binnenhaalt? Wat mag zo’n lead of verkoop dan kosten?
Bij een product met een winstmarge van 50% en de bereidheid om 10% van de winst in marketing te investeren, zou een conversie maximaal 5% van de verkoopprijs mogen kosten. Bij een verkoopprijs van €100 betekent dit een maximale kosten per conversie van €5.
Conversieratio’s meten en benchmarken
De conversieratio (het percentage bezoekers dat converteert) is een andere belangrijke metric. Een goede conversieratio hangt sterk af van je branche, product en landingspagina, maar algemeen geldt:
- E-commerce: 1-3% is vaak een goede richtlijn
- Lead generation: 3-5% voor contactformulieren is gebruikelijk
- B2B diensten: 0,5-1,5% voor complexere diensten met hogere waarde
Het is belangrijk om deze cijfers in context te zien. Meer verkeer realiseren hoeft niet altijd te betekenen dat de kwaliteit goed is. Als SEA-specialist richt je jezelf er wel op om te zorgen dat het relevant verkeer is.
Geduld en strategie
Google Ads kan zeer effectief zijn voor vrijwel elk type bedrijf, maar succes komt niet altijd overnight. Het vereist een combinatie van de juiste strategie, geduld tijdens de leerfase, en voortdurende optimalisatie.
Zoals we in onze dagelijkse praktijk bij Reward zien, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wanneer je resultaten kunt verwachten en hoe je deze correct meet. Met de juiste aanpak en KPI’s zie je doorgaans binnen een maand significante resultaten, die in de maanden daarna alleen maar verbeteren naarmate de campagnes verder worden geoptimaliseerd.