Als online marketingbureau krijgen we bij Reward dagelijks de vraag: “Waar kan ik het beste adverteren: op Google of op sociale media zoals Facebook en Instagram?” Het is een logische vraag. Budgetten zijn immers niet oneindig, en je wilt je marketing euro’s zo effectief mogelijk inzetten. In dit blog duiken we diep in de wereld van Search Engine Advertising (SEA) en social Ads, en vertellen we je of er een duidelijke winnaar is.
Wat is SEA en wat zijn social Ads?
SEA, of Search Engine Advertising, is het adverteren in zoekmachines. Zoals we in onze dagelijkse praktijk zien, gebeurt dit voornamelijk in Google. Bij SEA betaal je om bovenaan de zoekresultaten te staan voor specifieke zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf. Zoals een van onze SEA-specialisten het verwoordt: “Het mooie van SEA is: wie betaalt, bepaalt.” Je kunt met de juiste strategie direct zichtbaar zijn op het moment dat iemand actief zoekt naar jouw product of dienst.
social Ads (voorheen bekend als Facebook Ads) omvatten alle advertentiemogelijkheden binnen het social-systeem: Facebook, Instagram, Messenger en de Audience Network. Anders dan bij SEA, waar mensen actief zoeken, toon je bij social Ads je advertenties aan mensen die aan specifieke demografische kenmerken, interesses of gedragspatronen voldoen.
De verschillen tussen SEA en social Ads
Het belangrijkste verschil tussen deze advertentieplatforms zit in de intentie van de gebruiker. Bij SEA is er sprake van directe intentie. Iemand die “zwarte jeans maat M” intypt in Google is actief op zoek naar dit specifieke product. Deze persoon bevindt zich al verder in de customer journey, vaak in de “consideration” of zelfs de “decision” fase.
Bij social Ads is er daarentegen vaak geen directe zoekintentie. Je bereikt mensen op basis van hun interesses, demografische gegevens of eerdere online gedragingen. Ze zijn niet actief op zoek naar jouw product, maar je kunt hen wel interesseren op basis van hun profiel.
Bij het kiezen tussen SEA en social ads is het belangrijk om ook na te denken over het beschikbare advertentiebudget. Wil je weten hoeveel budget je nodig hebt voor jouw advertentiecampagnes? Lees dan ook ons blog over hoeveel Google Ads-budget je nodig hebt.”
Verschillende targeting-methoden
De targeting verschilt ook aanzienlijk tussen beide platforms. Bij Google Ads draait targeting voornamelijk om zoekwoorden. Je stelt in op welke zoektermen je wilt verschijnen. Zoals een van onze specialisten opmerkt: “Een sterke zoekwoordstrategie is de basis van elke succesvolle Google Ads-campagne.”
Op social-platforms zoals Facebook en Instagram draait targeting om het bereiken van specifieke doelgroepen op basis van demografische gegevens, interesses, gedrag en connecties. Je kunt zeer specifiek targeten op leeftijd, locatie, interesses en zelfs op gedrag binnen en buiten de social-platforms.
Visuele componenten
Een derde belangrijk verschil zit in de visuele componenten. Traditionele zoekmachine-advertenties zijn voornamelijk tekstueel, hoewel Google steeds meer visuele elementen toevoegt. In onze praktijk zien we dat vooral Shopping-advertenties visueel sterker zijn. social Ads daarentegen zijn visueel. Het succes van een social-campagne hangt sterk af van de kwaliteit van het beeldmateriaal (foto’s of video’s) dat je gebruikt.
Wanneer kies je voor SEA?
Vanuit onze ervaring bij Reward adviseren we SEA voornamelijk in situaties waar directe vraag bestaat naar je product of dienst. Je staat bovenaan in Google op het exacte moment dat iemand behoefte heeft aan jouw oplossing. Zoals een van onze specialisten zegt: “Een advertentie plaatsen en gelijk bovenaan staan in Google geeft directe resultaten.”
Met SEA kun je snel resultaten boeken. Er is wel een leerfase van ongeveer 1-2 weken waarin Google je doelgroep leert kennen, maar daarna zie je al effectieve resultaten. Dit maakt het bijzonder geschikt voor producten of diensten met een hogere aankoopwaarde, zoals zonnepanelen, waarbij de zoekintentie vaak sterk is en de potentiële ROI de hogere CPC rechtvaardigt.
Voor lokale bedrijven biedt SEA ook uitstekende mogelijkheden door geografisch te targeten op potentiële klanten in de directe omgeving. Lokale campagnes met een beperkte geografische radius zijn vaak zeer effectief met een relatief klein budget.
Wanneer kies je voor Social Ads?
Social Ads zijn in onze ervaring bijzonder effectief voor bewustwording en merkbekendheid als je product of dienst nog relatief onbekend is. Je kunt een brede doelgroep bereiken die mogelijk nog niet actief naar je product zoekt.
Producten die visueel aantrekkelijk zijn, zoals mode, interieur of reizen, doen het erg goed op platforms als Instagram waar de visuele component centraal staat.
De geavanceerde targeting van social maakt het mogelijk om zeer specifieke niches te bereiken die je met SEA mogelijk zou missen omdat ze nog niet actief zoeken. Als onderdeel van een langetermijnstrategie kunnen social Ads bovendien helpen bij het opbouwen van een betrokken community rond je merk, iets wat met alleen SEA moeilijker te bereiken is.
Heb je een keuze gemaakt tussen SEA en social ads? Dan volgt de volgende vraag: ga je zelf aan de slag of besteed je het uit? Lees ons blog over of je SEA beter zelf kunt doen of uitbesteden en ontdek wat de beste optie voor jou is.
De ideale mix tussen SEA en Social Ads
Bij Reward zien we in de praktijk steeds vaker dat een combinatie van beide platforms de beste resultaten oplevert. We hebben bijvoorbeeld een kledingretailer als klant waar we SEA inzetten om mensen te bereiken die specifiek zoeken naar kledingstukken of het merk zelf. Tegelijkertijd zetten we social Ads in voor merkbekendheid, het introduceren van nieuwe collecties en het bereiken van potentiële klanten die nog niet actief zoeken.
Deze gecombineerde aanpak versterkt het totale marketingeffect. Uit onze eigen campagnedata blijkt dat mensen die eerst via een social-advertentie met een merk in aanraking komen, later vaak via Google zoeken en dan eerder geneigd zijn om op een SEA-advertentie te klikken.
Is er een “betere” optie?
Is er een duidelijke winnaar? Het antwoord is: nee. De beste keuze hangt af van je marketingdoelstellingen, je product of dienst, je doelgroep en je budget. Wil je merkbekendheid opbouwen of directe conversies genereren? Is je product visueel aantrekkelijk? Zoeken mensen er actief naar? Waar is je doelgroep het meest actief? Wat is hun online gedrag? Heb je voldoende middelen voor beide platforms of moet je kiezen?
Zoals we bij Reward altijd benadrukken: het gaat niet om het platform, maar om de strategie. De meest effectieve online marketingstrategie is een geïntegreerde aanpak waarbij verschillende kanalen elkaar versterken en je aanwezig bent op de plaatsen waar je doelgroep zich bevindt – of ze nu actief zoeken of niet.
Wil je zeker weten dat je advertenties ook écht resultaat opleveren? Dan is het belangrijk om te weten hoe je het succes van je SEA-campagnes meet. In dit blog leggen we stap voor stap uit hoe je SEA-succes meet.