Hoelang duurt SEO écht? Ontdek wanneer je de eerste resultaten mag verwachten
SEO

Hoelang duurt SEO écht? Ontdek wanneer je de eerste resultaten mag verwachten

Als wij met (potentiële) klanten in gesprek zijn is er één vraag die we bij Reward regelmatig horen: “Hoelang duurt het voordat de SEO-inspanningen resultaat opleveren?” 

We vinden dit een logische vraag – je investeert tijd en geld in SEO, en je wilt natuurlijk weten wanneer je die investering terugziet in betere posities in Google en meer bezoekers op je website. Wij zouden dezelfde vraag stellen. Ben je ook benieuwd wat SEO jou oplevert? Lees dan ons blog over: ‘SEO kosten vs. opbrengsten: wat is de ROI en wat levert het je op?’

Ons antwoord? SEO is er voor de lange termijn. Dat is natuurlijk een kort en niet veelzeggend antwoord. Maar we kunnen het verduidelijken. Daarom hebben we besloten dit blog te schrijven om uit te leggen wanneer je de eerste SEO-resultaten kunt verwachten. 

SEO is geen sprint, maar een marathon

Eigenlijk geven we geen garanties over wanneer je precies resultaten zult zien. Zoals we vaak aangeven tijdens onze gesprekken met klanten, is dat met SEO van tevoren altijd lastig te beloven. We doen daar eigenlijk ook niet zo vaak garanties in.

De tijdlijn van SEO hangt af van verschillende factoren die voor elk bedrijf anders zijn:

  • De concurrentie in jouw branche
  • De huidige autoriteit van je website
  • Hoelang je al bezig bent met SEO
  • De leeftijd van je domein

Ook is linkbuilding een hele belangrijke factor in dit proces. Deze variabelen bepalen samen hoe snel je progressie kunt verwachten.

Een realistische verwachting van het tijdspad

Laten we voor dit voorbeeld even uitgaan van een nieuwe website met een nieuw domein die net begint met SEO. Op basis van onze ervaring schetsen we een tijdspanne van wat je ongeveer kunt verwachten.

1-3 maanden: zichtbaarheid begint te groeien

In de eerste drie maanden gaan we intensief aan de slag met content creatie. Wat we zien is dat je website in deze periode zichtbaar begint te worden in zoekmachines. Dit betekent dat je vertoningen in Google begint te krijgen, maar nog niet noodzakelijk veel kliks.

3-6 maanden: eerste posities in de top 10

Tussen drie maanden en een half jaar begin je door te dringen tot de top 10 van zoekresultaten. Dit gebeurt meestal eerst voor minder competitieve zoekwoorden, dat zijn vaak zoekwoorden met wat lager volume en dus ook minder concurrentie.

Dit is een belangrijk moment, want nu begin je daadwerkelijk verkeer naar je website te trekken. Wat we weten uit onderzoek is dat 70% van de Google-gebruikers alleen klikt op de top 3 resultaten, dus het uiteindelijke doel blijft om naar die posities door te groeien.

6-12 maanden: Serieuze competitie

Tussen een half jaar en een jaar ga je echt meedoen op belangrijke zoekwoorden voor jouw branche. We verwachten dat je vanaf dit punt echt mee gaat doen in die top-10 zoekwoorden die voor jou belangrijk zijn.

Dit is wanneer je SEO-inspanningen echt beginnen te renderen. We zien vaak dat de resultaten zich vanaf deze periode gaan uitbetalen.

Na 12 maanden: Structurele resultaten

Na een jaar zien we doorgaans dat websites echt hun vruchten beginnen af te werpen. Je positie in zoekmachines wordt stabieler, je krijgt consistent organisch verkeer, en de SEO-strategie begint zich terug te betalen.

Vanaf dit punt bouwt het rendement zich alleen maar verder uit. Zoals we vaak tegen klanten zeggen: “Geef het in ieder geval altijd een half jaar de tijd.” Maar eigenlijk weten we dat een jaar realistischer is om substantiële resultaten te zien.

Waarom duurt SEO zo lang?

Het is begrijpelijk dat je snellere resultaten zou willen zien, maar er zijn goede redenen waarom SEO tijd nodig heeft:

  1. Google vertrouwt gevestigde websites meer: We zien dat websites die al wat ouder zijn en een verleden hebben met linkbuilding of samenwerking met een andere SEO-partij, vaak makkelijker doorstromen naar die top-10, top-5, top-3 posities.
  2. De concurrentie neemt toe: De online concurrentie wordt steeds groter. Vorig jaar waren er voor het eerst meer online winkels dan offline winkels. Dit betekent dat er inderdaad enorm veel concurrentie is online.
  3. Technische aspecten moeten worden geoptimaliseerd: Aspecten zoals laadsnelheid, URL-structuur en duidelijke navigatie zijn allemaal belangrijke onderdelen van techniek die bijdragen aan een goede gebruikerservaring.

Ben je benieuwd of SEO of SEA beter bij jou past? Lees dan ook ons blog over “SEO of SEA? Zo bepaal je of je beter kunt adverteren, optimaliseren of allebei!

Ook technische optimalisaties van belang

Techniek is een van de drie belangrijke pijlers voor SEO (naast autoriteit en content). Techniek draagt heel erg bij aan de gebruikerservaring op je website. Denk aan:

  • De laadtijd van je website
  • Pagina’s die wel of niet gevonden mogen worden
  • Het instellen van je URL-structuur
  • De mogelijkheid voor bezoekers om zich snel te bewegen over je website
  • De header-structuur die bepaalt hoe snel je op een volgende pagina terechtkomt

Dit zijn allemaal zaken die bijdragen aan goede technische SEO en die tijd nodig hebben om te optimaliseren en effect te zien.

SEO is geen snelle oplossing, maar een strategische investering die tijd nodig heeft om zich terug te betalen. Hoewel we niet kunnen garanderen hoe snel je resultaten zult zien, weten we wel dat klanten die geduld hebben en consistent blijven investeren in hun SEO-strategie, uiteindelijk de meest duurzame en waardevolle resultaten behalen.

Wil je SEO zelf doen of uitbesteden? In theorie zou je het zelf kunnen doen, maar daar komt wel heel veel studie en voorwerk bij kijken. Wij hebben de juiste tools, zitten dicht bij het vuur, zijn altijd up-to-date, hebben de juiste trainingen en ontwikkeling. Het uitbesteden van je SEO is niet alleen goedkoper, maar ook een heel stuk efficiënter dan dat je er zelf mee aan de slag gaat.